Resepi Kek & Kuih

Kek Puding Lapis

Resepi Puding Kek Berlapis
Bahan-bahan :
300 gm kek coklat lembab

Lapisan Tengah –
30 g tepung kastad
1 biji kuning telur
600 ml air
150 ml susu cair
100 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
Sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas –
30 gm tepung jagung
500 ml air
150 ml susu segar
50 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
100 g coklat putih, dihiris
Cara Membuat:
1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s