Resepi Kek & Kuih

Cheese Cake

Bahan-bahan :

12 biji telur ( 7 biji buang putih, 5 biji kuning dan putih) 5 oz tepung hong kong @ sponge cake mix, 3 oz tepung jagung,
1 sudu teh baking powder,
1 sudu makan ovallet,
3 oz air sejuk, 6 oz gula, 7 oz mentega dan dicairkan ” tunggu sejuk selepas dicairkan”

CARA-CARANYA pulak….

pukul telur dengan gula hingga kembang dan putih, masukan ovallet dan mesin sehingga kembang, masukkan tepung hong kong dan tepung jagung (dicampukan sekali dengan baking powder) masukkan air sejuk dan akhir sekali masukkan mentega cair

GAUL ADUNAN JANGAN KUAT ya… bakar dengan suhu 180″c atas bawah ( SEBELUM BAKAR ALAS ADUNAN DENGAN KERTAS MINYAK DAN SAPU MENTEGA SIKIT) kalau tak alas bekas adunan kek tak cantik semasa dikeluarkan….

CREAM CHEESE –
cream cheese dicampur dengan susu manis bagi membuat lapisan atas kek,,,last sekali baru parut cheese deal…jadilah bersalji mcm kek saya…

SELAMAT MENCUBA.

 

Image may contain: food
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s