Kesihatan

BERHENTI MINUM TEH O AIS

Berhenti Minum Air Teh O Ais Sebelum Terkena Penyakit

Kalau lepak kedai mamak atau mana-mana restoran makanan , air kebiasaan orang ramai akan order mesti Teh o Ais. Sebenarnya, air Teh o Ais sangat bahaya jika diambil setiap hari. Kalau korang tak percaya, satu kes sudah berlaku di Amerika Syarikat, apabila seorang lelaki mengalami kegagalan buah pinggang setelah minum air Teh o Ais melebihi empat liter setiap hari.
Untuk pengetahuan korang, teh hitam itu mengandungi banyak kandungan garam asid atau oksalat yang boleh menyebabkan buat pinggang. Lelaki tersebut sudah mengambil jumlah oksalatnya lebih daripada 1,500 miligram sehari gara-gara pengambilan air Teh o Ais yang tidak terkawal
Setelah diperiksa, air kencing lelaki tersebut dipenuhi gentian Kristal kalsium oksalat dan pakar menasihatkan agar badan manusia tidak mengambil lebih dari 50 miligram oksalat dalam sehari. Oksalat dalam makanan harian kita ialah sayur bayam, coklat, kacang dan gandum.
Jadi pengajaran dari kisah ini, kurangkan pengambilan air teh o ais atau apa air manis sekalipun. Lebih bagus jika amalkan minum air putih. Jaga kesihatan dengan baik okay !
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s