Resepi Kek & Kuih

Resepi Puding Roti

 

 

 

 

 

 

 

 

Untuk Roti

10 keping roti
3 cawan susu rendah lemak
4 biji telur
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
4 sudu kismis / 1 kotak kecil kismis
sedikit majerin

Kuah Kastard

2 cawan susu rendah lemak
2 sudu gula
1 suduh teh esen vanilla
2 sudu besar tepung custard

Cara-cara

Sapukan majerin dengan rata di loyang.. Koyakkan roti kepada 2 atau 3 bahagian dan susun di dalam loyang.. setiap lapis di selang-seli dengan kismis.
Kemudian ambil satu mangkuk besar dan campurkan 3 cawan susu rendah lemak, 4 biji telur, 4 sudu gula dan 1 sudu teh esen vanilla. Kacau rata kemudian tuang di atas adunan roti di dalam loyang tadi.. make sure semua roti basah dan terendam dalam susu… Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 200c selama lebih kurang 45 minit.

Cara-cara membuat kuah custard

Tuangkan 2 cawan susu rendah lemak, 2 sudu gula, 1 sudu teh esen vanilla dan 2 sudu tepung castard kedalam periuk.. Kacau rata dan masak di atas api perlahan.. kacau tanpa henti sehingga kuah memekat..

Apabila siap boleh siramkan kuah castard ke atas roti yang telah siap dibakar..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s